Opublikowano Dodaj komentarz

Stoły na pojedynczej podstawie – dlaczego je wybrać?



Stoły na pojedynczej podstawie – dlaczego je wybrać?

Coraz częściej właściciele restauracji, kawiarni oraz barów nie bez powodu decydują się na zakup stołów o pojedynczej podstawie. Wybierając stół z jedną nogą można optycznie powiększyć przestrzeń oraz nadać wnętrzu oryginalnego i estetycznego charakteru. Nie przypomina on klasycznych prostokątnych stołów, do których zdążyliśmy się przyzwyczaić. Jest to ciekawy i praktyczny element w wyposażeniu lokali gastronomicznych.

Zalety stołów o pojedynczej podstawie

Stół o pojedynczej podstawie to ciekawy, a zarazem elegancki element aranżacji. Idealnie nadaje się do restauracji oraz kawiarni, gdzie przychodzą pojedynczy klienci lub osoby w małych grupach do 4 osób. Najczęściej osoby nie usiądą już przy zajętym stole, choć jest tam dużo miejsca. Wolą raczej wybrać wolne stoły, gdzie mogą w spokoju zjeść swój posiłek – dlatego brak wolnych stołów może zniechęcić ich do pozostania w lokalu. Dobrym rozwiązaniem jest w tym wypadku zakup stołów o pojedynczej podstawie – zwłaszcza w kawiarniach, gdzie klienci zaglądają, aby wypić poranną kawę czy w barach z przekąskami, gdzie chętnie odwiedzamy je np. podczas przerwy śniadaniowej.

Zaletą stołów o pojedynczej podstawie jest także komfort siedzenia. Nie krępują ruchów, a zasiadający przy obiedzie goście mają dużo miejsca na nogi. Stoły z jedną nogą mogą mieć okrągły lub kwadratowy blat, a ich noga jest stosunkowo smukła i najczęściej odpowiada blatowi.  Pojedyncza noga optycznie zwiększa przestrzeń we wnętrzu restauracji, co pasuje do stylu industrialnego. Użyteczność takich stołów również jest warta podkreślenia. Ich blat można łatwo i płynnie rozkładać, a konstrukcja pozostaje przy tym niezachwianie stabilna.

Do jakiego stylu pasują stoły z jedną nogą?

Stoły do restauracji o pojedynczej podstawie to wspaniałe rozwiązanie do lokali o małej przestrzeni, gdyż wybierając taki rodzaj mebli można zwiększyć liczbę wolnych stołów, a zarazem powiększyć optycznie przestrzeń.

Stoły z jedną nogą wpasowują się do wnętrz w stylu industrialnym, gdzie ceniona jest duża przestrzeń, proste dodatki oraz minimalna kombinacja barw. W połączeniu z ciekawymi dodatkami sprawią, że lokal nabierze niepowtarzalnego charakteru. Idealnym połączeniem do stołów z postumentem będą także meble w stylu skandynawskim. Prosty wystrój, gdzie głównym akcentem jest drewno i jasne dodatki, jest bardzo popularny nie tylko w domach, ale również w w lokalach gastronomicznych. Krzesło skandynawskie o prostym designu jest bardzo wygodne i będzie idealnie pasować do stołu z pojedynczym postumentem. Nie można zapominać o ładnych, ciekawych dodatkach, które urozmaicą chłodny wystrój wnętrza. Nadadzą się do tego szklane elementy, zwisające lampy z sufitu o długim kablu, czy też klasyczne rośliny.

Stół o pojedynczej podstawie – jakie krzesła i dodatki do tego?

Do stołów o pojedynczej podstawie doskonałym wyborem będą np. krzesła restauracyjne typu “krzyżak”. Można także postawić na wygodne, urokliwe fotele o pastelowych, spokojnych odcieniach. Pomimo tego, iż stół nie posiada dużej powierzchni, spokojnie mogą usiąść przy nim nawet 4 osoby, a spożywanie posiłku będzie przebiegało komfortowo. Warto wziąć pod uwagę ozdobienie stołu drobnym elementem, np. świeczkami, wysokim wazonem ze świeżymi kwiatami, czy też szklanym słoikiem z kamyczkami. Drewniane stoły o pojedynczej podstawie nie wymagają umieszczania na blacie obrusu lub ceraty.

Stół o pojedynczej podstawie – jaki kształt blatu?

Istnieją stoły o pojedynczej podstawie o różnych kształtach blatu. Może to być stół okrągły, stół podłużny lub kwadratowy. Kształt stołu ma duże znaczenie w planowaniu przestrzeni i rodzaju wnętrza. Jaki kształt blatu najlepiej wybrać, aby zachować największą estetykę, a zarazem zyskać jak najwięcej praktycznych korzyści?

Stół okrągły

Stoły okrągłe z pojedynczą nogą są bardziej ergonomiczne. Przy porównywalnej powierzchni blatu, oferują większą przestrzeń użytkową niż podłużne i kwadratowe modele. Zasiadanie przy stole okrągłym ma także znaczenie symboliczne – wszyscy przy okrągłym stole są równi.  Okrąg to kształt, który symbolizuje otwarcie na innych i dobrą wolę. Jednak stoły takie nie są dobrym pomysłem  w małym pomieszczeniu, ponieważ są mniej ustawne i zajmują więcej miejsca.

Stół kwadratowy

Stół kwadratowy jest przystosowany dla 4 osób. Jest to model stołu, który zdecydowanie lepiej sprawdzi się w mniejszych pomieszczeniach. Nie zajmuje on wiele miejsca.

Jednocześnie cechuje się wysoką wygodą i praktycznością. Stoły kwadratowe są wykorzystywane nie tylko w małych lokalach gastronomicznych. Również w mieszkaniach o niedużej przestrzeni, dobrze się nadają.

Stół podłużny 

Może to być stół o prostokątnym lub owalnym kształcie. Ze względu na większą powierzchnię na blacie nadaje się nie tylko do spożywania posiłków i picia kawy, ale także do codziennych aktywności, takich jak nauka, praca, towarzyskie gry lub rozmowy z przyjaciółmi.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie stołu o pojedynczej podstawie?

Przy zakupie stołu o pojedynczej postawie warto zwrócić na kilka istotnych kwestii, które decydują o jakości wykonania stołu z pojedynczą podstawą. Są to przede wszystkim:

  • Materiał wykonania blatu – decyduje on o wytrzymałości i estetyce blatu. Najbardziej wytrzymałe, a zarazem dobrze się prezentujące są stoły wykonane z dębu lub buku.
  • Materiał wykonania stelażu – bardzo istotna kwestia, gdyż to z czego wykonana jest podstawa, decyduje o stabilności oraz trwałości konstrukcji. Warto wybrać postument wyprodukowany z dobrej jakości stali.
  • Malowanie proszkowe na stelażu – dzięki zastosowaniu techniki malowania proszkowego powłoka charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami mechanicznymi i wysoką odpornością na działanie czynników chemicznych.
  • Kształt blatu – najbardziej praktyczne i dające najwięcej przestrzeni są stoły kwadratowe. Jednak okrągłe stoły też będą dobrym dodatkiem do wnętrza lokalu lub domu.
  • Waga stołu o pojedynczej nodze – stół o dużej wadze będzie bardziej stabilny.
  • Wymiary blatu – wskazują, ile jest przestrzeni na stole, najbardziej popularne rozmiary to 60 x 60, 70 x 70 a także 80 x 80.
  • Pokrycie lakierem na blacie –  blat stołu powinien być pokryty trwałym lakierem bezbarwnym w celu zabezpieczenia powierzchni przed działaniem wody i  zarysowaniami.
  • Gwarancja na stół o pojedynczej podstawie – daje nam pewność, że w razie nieoczekiwanego zniszczenia sprzęt będzie można zwrócić, aby wymienić go na nowy lub dostać zwrot pieniędzy.

Należy pamiętać, że stół jest jednym z najważniejszych dodatków w wyposażeniu restauracji, kuchni czy salonu.  Warto więc dobrać go tak, aby doskonale pasował do wnętrza pomieszczenia oraz zapewniał wygodę podczas spożywania posiłków.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *